Psi - naši najbolji prijatelji...

12.01.2007., petak

Grupa 2 Pinceri i Šnauceri, Molosi i Švicarski pastirski psi-Veliki Šnaucer

VELIKI ŠNAUCER

Opći izgled: Šnaucer je pas srednje veličine, robusne građe. Uvijek uzdignute glave, ponositog držanja, inteligentnog i Živahnog pogleda. Staloženost, postojanost, hrabrost, velika psihofizička čvrstoća, izražen temperament i velika odanost vodiću čine ga jednim od najboljih službenih pasa, pogodnim za sve namjene.

Glava: Snažna, ali srazmjerna veličini tijela i primjerena spolu. Dužina glave, mjerena od vrha nosa do zatiljne kvrge, mora iznositi oko 1/2 dužine leđa (od grebena do sjedne kvrge). Što se krije ispod brade i brkova? Gornja linija glave prelomljena je u visini očiju formirajući umjereno naglašen stop (čeoni prijelaz). Linije čela i njuške moraju biti međusobno paralelne. Konvergentne ili divergentne linije glave predstavljaju veliku grešku. Čeona kost je ravna, bez suvišnih nabora kože. Obrazi su suhi i snažni i ne smiju narušavati pravokutan izgled glave, kojem naročito pridonosi karakteristična brada. Njuška mora biti snažna, s dobro razvijenom gornjom i donjom čeljusti. Na njenom vrhu nalazi se nos, koji mora biti crn, pun s dobro formiranim i otvorenim nosnicama. Usnice moraju biti zategnute, dobro pigmentirane.

Oči: Bademastog su oblika, tamne. Kapci dobro priliježu, ne smiju biti vidljive sluznice.

Uši: Uši su visoko usađene, kupirane, uspravno su nošene. U pasa u kojih nisu kupirane moraju biti u formi slova V s vrhom priljubljenim uz glavu.

Vrat: Snažan, mišićav, suh, umjerene dužine i srazmjeran tijelu. Vrat je lagano povijen, tako da odaje snagu, eleganciju i plemenitost.

Prednje noge: Lopatice moraju biti koso položene, obložene plosnatim i snažnim mišićima. Noge su snažnih kostiju. Gledane sa svih strana, moraju biti ravne i okomite na tlo. U stavu, međusobno su paralelne. Laktovi su priljubljeni uz trup. Šape su snažne, okrugle, sklopljenih prstiju tzv. mačje. Nokti su snažni i dobro pigmentirani.

Tijelo: Kvadratično je, tako da je visina jednaka dužini tijela, naročito kod mužjaka. Prsni koš je prostran, oblikuju ga dobro svedena rebra. Dubina mu iznosi oko 1/2 visine trupa u grebenu, a seže do lakatnog zgloba ili nešto ispod njega. Tijelo sternuma nadilazi crtu ramenog zgloba formirajući snažno predprsje. Predio bubrega je kratak i mišićav, što pridonosi kompaktnom izgledu šnaucera. Leđa su kratka i snažna. Crta leđa nije potpuno ravna, već od trnastih nastavaka grudnih kralješaka u blagom i elegantnom luku prelazi preko leđa, završavajući na blago zakošenim, ali ne i strmim sapima. Donja linija trbuha, od zadnjeg kraja prsne kosti, u blagom luku penje se prema skrotumu (lagano usukan trbuh).

Rep: Visoko je usađen i uspravno nošen pod kutem od 45°. Kupira se na dužinu trećeg kralješka, nikad duže od četvrtog.

Stražnje noge: Snažnih su bedara i dobrih kuteva, koji moraju biti lako uočljivi. U stavu su međusobno paralelne. Došaplje je snažno, dobre dužine. Šape su okrugle, snažne, prikupljenih prstiju. Nokti snažni, dobro pigmentirani.

Krzno: Tijelo šnaucera prekriveno je oštrom, gustom čekinjastom dlakom, koja mu pruža odličnu zaštitu u svim vremenskim uvjetima, a važan je čimbenik u formiranju općeg izgleda psa. Važnu ulogu u njezinu održavanju imaju vlasnici pasa. Dlaka na glavi mora biti kratka i bez poddlake. Na bradi i obrvama mora biti obilnija, ali nikako i predugacka (kožja brada).

Boje: Dozvoljene boje su crna i papar i sol. Nisu dozvoljene bijele pjege po tijelu. Za boju papar i sol dozvoljene su nijanse od željezno-sive do srebrno-sive, ali svi moraju imati tamnu masku koja je u skladu s bojom ostalog krzna. Crna boja mora imati mat izgled, jer sjajna je samo kad je poddlaka slabo razvijena ili je nema. Štenci velikog šnaucera rađaju se s kratkom dlakom i u prvih trideset dana života počinju im rasti karakteristični brkovi i brada. U oko polovine crnih štenaca u dobi od oko tri mjeseca ili starijoj, dolazi do promjene dlake na nekim dijelovima tijela, pa naginje prema crvenkasto-smeđoj. Ova pojava ne bi smjela zabrinjavati vlasnike jer s vremenom ili nakon prvog trimanja poprimi karakterističnu mat crnu boju. Dlaka u štenaca boje papar i sol na okotu je obično tamno siva, koja s vremenom postiže karakterističnu nijansu. Boja papar i sol ne može kroz cijelu godinu zadržati jednaku nijansu, jer se svaka pojedina dlaka moze podijeliti u tri boje: crnabijela-crna ili bijela-crna-bijela, pa ovisno o ucestalosti trimanja mijenja nijansu od svjetlije do tamije ili obratno.

Kretnje: Veliki Šnaucer je odličan galoper na kratke staze, a kad kasa, iskorak mu je izdašan, elegantan i temperamentan.

Visina: Za ženke iznosi 60-65 cm, a za mužjake 65-70 cm.

preuzeto:veselirepici.10.forumer.com

Izmjene standarda - prethodni standard objavljen 06.04.2000. , najnoviji 21.02.2006.

21.02.2006. su donesene male izmjene u standardu pojedinih snaucera i pinceva -
Kod velikih snaucera također je izmjena kod tezine , sad je 35 do 47 kg, a do sad 35 to 45 kg., rep i dalje NATURAL



- 12:47 - Komentari (26) - Isprintaj - #

06.01.2007., subota

Grupa 2 Pinceri i Šnauceri, Molosi i Švicarski pastirski psi-Newfaundland

Evo napokon novi post!Moje isprike sto me nije bilo dugo!!!

Skupina:
II. FCI skupina - Pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi



Zemlja porijekla:
Kanada

Namjena:
Nekada pomoćnici ribara, sada kućni psi

Veličina:
Visina u grebenu za mužjaka iznosi 71 cm, za ženku 66 cm. Težina iznosi od 50 do 69 kg.

Dlaka:
Newfaundland ima glatku, gustu i lagano valovitu vanjsku dlaku otpornu na vodu, poddlaka je također gusta i otporna na vodu. Sve boje su dozvoljene: jednobojna crna ili smeđa s bjelinom na prsima i vrhu repa; crno-bijcli primjerci su rijetki.

Njega:
Psa morate redovito četkati kako se dlaka ne bi zamrsila. Suvišne dlake između jastučića na šapama morate odstraniti.



Narav:
Ovi psi imaju smisla za šalu, ljubazni su prema ljudima i životinjama, vole plivati, izuzetno su privrženi, jednostavni, inteligentni, vodljivi, društveni i krotki psi. Nisu previše oprezni, ali bez obzira na tu činjenicu štite "svoju" obitelj ako je potrebno. Malo laju jer su po prirodi izuzetno uravnoteženi.

Odgoj:
Ovim psima nije potreban usmjeren odgoj. Oni reagiraju već i na promjenu glasa.

Socijalno ponašanje:
Psi ove pasmine su izuzetno dobri kućni ljubimci. S veseljem pozdravljaju druge pse, kućne ljubimce i posjetitelje ako su dobronamjerni.

Vježbanje:
Dok su u fazi odrastanja treba ih štedjeti. Vole plivati, što im treba i priuštiti. Gusta dlaka ih štiti od kiše i vjetra, mogu živjeti bez problema i vani.





preuzeto-vauvau.net

- 19:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2007  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!