Psi - naši najbolji prijatelji...

09.08.2006., srijeda

Grupa 1 Pastirski psi i psi tjerači stoke -Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar je jedna od najpopularnijih pasmina u Japanu, a omiljena je i u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi. Iako se rijetko koristi kao radni pas, zadržao je mnoge od svojih čuvarskih i pastirskih instikata pa će pouzdano štititi dom svoga vlasnika. Premda su ga nazivali patuljastim škotskim ovčarom, ovo je zapravo klasična mala pasmina, a ne patuljasta poput jazavčara. To je manja verzija škotskih radnih pasa.

Šetlandski ovčari su idealni kučni psi i sa lakoćom se prilagođavaju svom gospodaru. Iako su živahni mogu živjeti u malom stanu. Oni su genetski zdravi i izdržljivi. Vrijedni su, inteligentni, ljupki, vole djecu, vesele su naravi, najbolje se osjećaju kada su u središtu pažnje. Prema neznancima su nepovjerljivi i oprezani, dobari su čuvari. Posebno su dobari u čuvanju i tjeranju ovaca.



Izgledom su maleni i snažan, bez grubosti i nezgrapnosti, odlikuje ih raskošna dlaka. Simetrične su obrisne linije tako da niti jedan dio nije neproporcionalan. Tijelo im nije ni mlitavo ni grubo. Pokretljivi su psi. Kreću se brzo u ćemu im pomažu jaki skočni zglobovi, jako su okretni a u osto vrijeme elegantani.
Pojavljuju se u tri boje: boja samurovine: čista boja ili šatirana od svijetlozlatne do zagasite boje mahagonija; trikolor: zagasito crna na tijelu, poželjno s oznakama zagasite boje paleža i blue-merle: jasna srebrnasto-plava, s crnom išaranošću i ispruganošću. Također, crno-bijela i crna s paležom su priznate boje.

Uzgoj sheltiea je jednostavan, sve naučeno rade s oduševljenjem. Otporni su i dočekaju visoku starost (12 do 14 godina). Lako se dresiraju i ne zaboravljaju što nauće.

Ne treba im ni mnogo hrane ni posebne njege, a malo prostora će im uvijek biti dosta. Sva njega Šeltija svodi se na redovno češljanje. Lijepa duga dlaka zahtijeva tjedno češljanje, a linjaju se dva puta godišnje.



Šetlandski ovčar vuće korijene iz Škotske iz XVIII.stoljeća, a mogao bi biti rezultat križanja lokalnih pasa sa Shetlanda s donesenim dugodlakim škotskim ovčarom.
Potjeće sa Šetlandskih otoka, gdje je sližio kao radni pas a zvali su ga Tonnie Dog.

Da bi sačuvali izvorni oblik i karakter ovih pasa, početkom 20-og stoljeća u Lerwicku osnovan je Shetland Colie Club (Koli je bio naziv za radnog - korisnog psa, posebno ako je taj rad povezan sa ovcama). Negde u to vrijeme je i ukršten sa Škotskim ovčarom. Neko vreme su ga nazivali i Patuljasti Koli i čak je bilo svađe oko imena. Kada je konačno prihvaćeno ime Šetlandski ovčar, svi su bili zadovoljni i pas je počeo da se prikazuje na izložbama.




OPĆI IZGLED

Malen dugodlaki pas velike ljepote, bez nezgrapnosti i surovosti. Konture su simetrične tako da nijedan dio ne izgleda neproporcionalno. Bujna dlaka, bujna griva i ovratnik te lijepo oblikovana glava ljupkog izraza spajaju se u idealan izgled.

OSNOVNA OBILJEŽJA

Oprezan, blag, inteligentan, snažan i živahan.

NARAV

Ljubazan i razborit naspram svog gospodara, rezerviran prema strancima, nikad nervozan.

GLAVA

Glava je plemenita, odozgo ili sa strane gledano, nalik na dugačak tupi klin koji se od ušiju prema nosu sužuje. Širina lubanje je u srazmjeru s duljinom lubanje i gubice. Cjelina se mora ocjenjivati uzimajući u obzir veličinu psa.
Lubanja je pljosnata, umjereno široka između ušiju, a zatiljna kost nije izražena.
Obrazi su pljosnati, glatko prelazeći u dobro zaokruženu gubicu. Lubanja i gubica su jednake duljine, točka razdvajanja je unutarnji ugao oka. Gornja linija lubanje ide paralelno s gornjom linijom gubice, s blagim ali jasno raspoznatljivim stopom.
Nos usne i rubovi očnih kapaka su crni. Karakterističan izraz rezultat je potpunog sklada u spoju lubanje i lica, oblika, boje i položaja očiju te pravilno postavljenih i nošenih ušiju.
Gubica/zubalo: Vilice su ravnomjerne, glatko ocrtane, snažne, s dobro razvijenom donjom vilicom.
Usne su čvrsto zatvorene.
Zubi su zdravi sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zubalom, pri čemu su gornji niz sjekutića bez međuprostora poklapa s donjim i zubi stoje u vilici uspravno. Potpuna garnitura od 42 pravilno smještena zuba izuzetno je poželjna.
Oči: Srednje velike, koso usađene, bademastog oblika. Tamnosmeđe, osim kod varijante merle, gdje jedno ili oba oka smiju biti plava ili plavo išarana.
Uši: Male i u korijenu umjereno široke, stoje na lubanji prilično blizu jedno drugom. U stanju mirovanja položene su prema nazad; u stanju opreza pomaknute su prema naprijed i poluuspravljene, s vrhom obješenim prema naprijed.

VRAT

Mišićav, dobro svinut, dovoljne duljine kako bi omogućio ponosno držanje glave.

TIJELO

Od plećnog zgloba do izbočenja na sjednoj kosti neznatno je dulje nego visina grebena. Grudi su duboke, dopiru do lakta. Rebra su dobro izbočena, suzujući se u donjoj polovini kako bi omogućila slobodno kretanje prednjih nogu i pleća. Leda su ravna, s ljupkom oblinom iznad slabinskog dijela, sapi se prema nazad postupno spuštaju.

UDOVI

Prednje noge :
Pleća su vrlo dobro položena prema natrag. Na grebenu razdijeljene samo kralježnicom, lopatice leže koso prema van kako bi dale mjesta izbočenosti rebara. Dobro izraženi kutovi plećnih zglobova.
Nadlaktica i lopatica otprilike su jednake duljine. Razmak od tla do lakta jednak je razmaku od lakta do grebena. Prednje noge su, gledano sprijeda, ravne , mišićave i ravnomjerno oblikovane, sa snažnim kostima.
Došaplje snažno i gipko.

Stražnje noge:
Butovi su široki i mišićavi, bedrene kosti su pod pravim kutom usađene u zdjelicu.
Koljeni zglob s jasnim kutom, skočni zglobovi dobro oblikovani i dobro izraženih kutova, nisko postavljeni sa snažnim kostima. Donožje je, gledano straga, ravno.

REP

Nisko postavljen. Repni kralješci postaju tanji prema vrhu i dosižu do skočnih zglobova, obilno je pokriven dlakom i blago zavinut prema gore. U pokretu smije biti blago uzdignut, ali nikada iznad leđne linije. Nikako nije prelomljen.

ŠAPE

Ovalne, s dobro potkoženim tabanima, prsti su izbočeni i zatvoreni.

KRETANJE

Gipko, glatko i ljupko, s potiskom stražnjih nogu, pritom prevaljujući što je moguće veću razdaljinu uz najmanji napor. Ljuljajući ili ukršten hod ili kruto, ukočeno kretanje gore-dolje izuzetno su nepoželjni.

DLAKA

Dvostruka; vanjska, pokrovna dlaka je duga, tvrda i ravna. Poddlaka je meka, kratka i gusta.
Griva i ovratnik vrlo su bujni.
Prednje noge dobro su ozastavičene.
Stražnje noge su iznad skočnih zglobova jako, ispod njih prilično kratko/glatko odlakane.
Dlaka na licu je kratka /glatka. Kratkodlaki primjerci izuzetno su nepoželjni.

BOJA

Boja samurovine: čista boja ili šatirana od svijetlozlatne do zagasite boje mahagonija, pri čemu šatiranost treba biti snažnih tonova. Vučja boja i siva nepoželjne su.
Trikolor: zagasito crna na tijelu, poželjno s oznakama zagasite boje paleža.
Blue-merle: jasna srebrnasto-plava, s crnom išaranošću i ispruganošću. Oznake zagasite boje paleža poželjne su, njihov nedostatak ne kažnjava se. Velike crne površine, primjesa škriljasto-sive ili rđave boje, kako na pokrovnoj dlaci tako na poddlaci izuzetno su nepoželjni. Cjelokupni utisak treba karakterizirati plava boja.

Crno -bijela i crna s paležom isto su tako priznate boje. Bijele oznake smiju (osim kod crnih s paležom) biti prisutne u obliku lise na glavi, na grudima, na ovratniku, na nogama i na kraju repa. Prisustvo svih ovih ili nekih od ovih bijelih oznaka treba biti poželjno (osim kod crnih s paležom); nedostatak ovih oznaka ne treba kažnjavati. Bijele mrlje na tijelu izuzetno su nepoželjne.

VELIČINA

Idealna visina grebena : mužjaci 37 cm; ženke: 35,5 cm.
Odstupanje za više od 2,5 cm iznad ili ispod ove mjere izuzetno je nepoželjno.

GREŠKE

Bilo koje odstupanje od gore navedenog opisa mora se smatrati greškom, a težinu greške mora se procjenjivati u skladu sa stupnjem greške.

NAPOMENA

Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, koja se nalaze u skrotum.


preuzeto sa: www.pasoddy.com

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 20:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!