Psi - naši najbolji prijatelji...

08.08.2006., utorak

Opasne kućne biljke ...

Piše: Tamara Ferari-Miškulin

Opasne kućne biljke

Imate li kućnog ljubimca koji slobodno šeta po vašem stanu, a ujedno ste ljubitelj biljaka, morate biti oprezni.

Naime, neke kućne biljke jednostavno ne idu skupa sa psom ili macom, posebno ako se radi o radoznalom stvoru, koji ću svoju njušku uvijek staviti baš tamo gdje ne treba. Pojedine kućne biljke ozbiljno su otrovne, dok će druge samo izazvati neugodne prolazne simptome. Većina trovanja biljkama manifestira se simptomima od strane probavnog trakta, dakle proljevom i povraćanjem, no moguća su i po život opasna trovanja. Srećom, psi i mace rijetko se otruju biljkama, jer su količine koji oni pojedu, u odnosu na biljojede, vrlo male (mnogo je veća mogućnost trovanja biljkama ako za kućnog ljubimca imate pticu ili praščića!)

Mladi psi, a posebno mlade mace, rado će sažvakati lišće vašeg fikusa ili drva života koji stoje na podu. To će napraviti iz dosade ili jednostavno iz znatiželje. No, zalete li se zabunom na difenbahiju, kaladijum ili filadendron neće to pokušati ponovo. Lišće ovih biljaka sadrži kristale koji se oslobađaju dok vaš ljubimac žvače lišće. Oslobođeni kristali poput iglica se zabiju u sluznicu jezika i unutarnje strane lica što izaziva jaku bol i svrbež. Životinja si pokušava pomoći tako da njuškicu trlja o pod i predmete po stanu, a može doći i do jačeg oticanja njuške i jezika. Ukoliko je oteklina prisutna, najbolje je potražiti pomoć veterinara, a samo možete pomoći tako da psu (maci) isperete usnu šupljinu običnom vodom.

Biljka kaladium opasnija je od difenbahije jer osim spomenutih kristala sadrži neke toksične proteine koji mogu posebno kod mačaka izazvati simptome slične epileptičkom napadu, povraćanje, te nagli pad krvnog tlaka.

Jedna od opasnih kućnih biljaka je kalanhoa. Ona sadrži glikozide koji slično kaladiumu ili filandendronu mogu izazvat epileptični napad ili paralizu pojedinih mišićnih skupina. Kod ovakvih simptoma obavezno potražite pomoć veterinara, a ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo neku biljku, najbolje je da sa sobom ponesete uzorak "sumnjive" biljke. Dakle kaladuim, filadendron, difenbahija i kalanhoa su biljke koje je najbolje pokloniti prijateljima, naravno - onima koji nemaju kućnog ljubimca. Kaktusi su svima poznati, a i kućnim ljubimcima na prvi pogled djeluju opasno pa ih neće namjerno dirati. No, macama se može dogoditi da slučajno padnu na kaktus, posebno ako se radi o mladom mačiću, koji još nije naročito spretan, a pentra se posvuda. Zato je najbolje da kaktuse smjestite na dobro zaštićeno mjesto, tako da se do njih ne može doći slučajno.


www.ritelefax.hr

Sobne biljke su opasne za ljubimce

Tulipani, zumbuli, ciklame, petunije... Niz cvjetnica već je dobrano ukrasio vrtove, terase i balkone ljubitelja cvijeća. Oni koji nemaju otvoreni prostor za cvjetnice, strast za biljkama zadovoljavaju ukrasnim sobnim biljem. Različite vrste fikusa, bršljana, palmi i vodenica krase mnoge domove. No ako u kući imate ili tek želite dovesti kućnog ljubimca – oprez.

Gotovo da nema životinjice, posebno mlade mačke, psa, ptice, kunića i sl. koja neće grickati listove vaše biljke, ali nažalost, prvo grickanje u najgorem slučaju, može im biti i posljednje. Naime, bez obzira koliko ih voljeli, nekih kućnih biljaka, ako imamo ljubimca, morat ćemo se odreći.

I dok jedne znaju izazivati samo neugodnosti – povraćanje ili proljev, druge mogu biti smrtonosne.

Ipak, uginuća su rijetka jer na sreću i mačke i psi pojedu male količine.

Ako ljubimac 'dograbi' fikus ili drvo života problema neće biti, no lekciju koju će naučiti žvačući listove difenbahije, kaladijuma ili filodendrona neće nikada zaboraviti.

Kristali koji se nalaze u lišću tih biljaka oslobađaju se dok ih životinja žvače te se poput iglica zabijaju u sluznicu jezika i usnu šupljinu što izaziva nepodnošljiv svrbež i jaku bol. Nesretna životinja pokušava si pomoći trljanjem njuškice o pod ili o predmete po stanu, a jezik i njuška mogu joj nateknuti.

Dok s ljubimcem ne dođete do veterinara muku mu olakšajte ispiranjem usne šupljine i njuškice običnom, malo hladnijom vodom. Jedna od najopasnijih kućnih biljaka, mnogima iznimno draga i dekorativna, je kalanhoa. Glikozidi iz njezinog lišća mogu izazvati epileptičke napadaje i paralizu pojedinih mišića što može izazvati smrt ljubimca.

Velike probleme, posebno macama, može stvoriti i kaladijum – osim povraćanja i napadaja sličnog epilepsiji može izazvati i poremećaj, odnosno nagli pad krvnog tlaka.

Od cvjetnica su opasne ciklame, narcisi, azaleje, oleandri.. Osim listova i cvijeća opasna može biti i voda koja se skuplja na tanjurićima ispod bilja.

Ta voda može biti otrovna i ako biljka nije, odnosno sva tekuća gnojiva ili drugi dodacima kojima prihranjujete svoje cvijeće ljubimcima mogu stvarati velike probleme. Zato, ako imate pse, mačke, zečeve ili možda ptice najbolje je da u stanu ili na balkonu imate cvijeće koje im provjereno ne može naškoditi.

Vodite računa da u tanjurićima ispod cvijeća nema vode. Posijte travu koju možete kupiti u pet shopovima za svoje ljubimce i dopustite im da nju, umjesto primjerice, narcisa, grickaju do mile volje. Oni će uživati, a probleme neće imati... Sebi za dušu, umjesto hrpe raznih lončanica, odaberite dva velika grma ruža i puno začinskog bilja. Ljeto će vam osim lijepo, biti i mirisno, vama i vašim mezimcima.

T-Portal

- 13:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!