Psi - naši najbolji prijatelji...

08.08.2006., utorak

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Principi prve pomoći za pse su slični onima što se koriste kod ljudi. Vaš vlastiti, ili neki drugi pas može biti žrtvom manjih nezgoda koje zahtijevaju vašu pomoć, a povremeno i neke veće, što traži hitnu prvu pomoć dok životinja ne stigne veterinaru. U slučaju ozbiljne nezgode pokušajte zadržati hladnokrvnost duha i upotrijebiti zdrav razum za pomoć i smirivanje životinje. Vaša prva pomoć može psu spasiti
život, spriječiti pogoršanje stanja i ubrzati oporavak. Osim ako ste potpuno sigurni da je ozdravljenje potpuno, psa što prije odvedite veterinaru. Osnovni pribor prve pomoći držite u kući i nastojte zapamtiti postupke u slučaju prometne nezgode, kao i za umjetno disanje - u hitnom slučaju možda nećete imati vremena pogledati u knjigu.

Nezgode

Jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi vašem psu je prometna nesreća. Pružanje pomoći na mjestu nezgode obično je posao za veterinara - psa možda treba izvaditi ispod automobila, ili je on možda postao preopasan (zbog straha ili boli) da s njime postupaju neiskusni.
Općenito, ipak, najbolje je ne gubiti vrijeme čekajući da stigne veterinar. Malo je veterinara izvan radnog vremena opremljeno s više od najosnovnijeg pribora, a sva posebna oprema je ionako u ordinaciji. Unaprijed nazovite veterinara, kako biste ga upozorili na dolazak, i psa odvezite u ordinaciju. Ako je veterinar odsutan, on će osoblje uputiti što da se učini u međuvremenu.


Postupak kod nezgoda

Ne paničite. Oprezno prilazite psu umirujuće mu govoreći (to će najbolje učiniti vlasnik)
Blago svežite psa uzicom načinjenom od pojasa ili komada užeta. Napravite petlju i prebacite je psu preko glave.
Improvizirajte brnjicu
Provjerite nije li pas prikliješten
Pružite potrebnu prvu pomoć. Pripazite na: Kucanje srca
Pokrete disanja
Veća krvarenja
Teško disanje
Blijede desni
Nemogućnost stajanja
Očite prijelome
Telefonirajte veterinaru, navodeći znakove koji su prisutni
Oprezno pomaknite psa


Osnovni pribor prve pomoći

Premda su mnogi dijelovi vašeg pribora prve pomoći pogodni i za psa, bolje je da za njega imate poseban.
Zaobljene škare
Kratki termometar
Pinceta
Zavoji širine 5 i 10 cm
Flaster širine 5 cm
Gaza
Vata
Stare čarape
Plastične vrećice za čuvanje zavoja na nogama suhima
Antiseptička mast
Antiseptička tekućina
Štapići s vatom
Kaolinske tablete ili tekućina
Cinkova mast
Sredstvo za ispiranje očiju
Sredstvo za čišćenje ušiju
Medicinski tekući parafin


Improvizacija brnjice

Preplašeni pas koji trpi bol može pokušati ugristi, pa je improvizirana brnjica mudra mjera predostrožnosti. Upotrijebite zavoj ili kravatu (remen je prekrut). Pripazite da pas ne poplavi ili teško diše. Dogodi li se to, odvežite brnjicu, otvorite psu usta i povucite jezik prema naprijed. Potom nemojte stegnuti brnjicu, a glavu psa držite u krilu.
Nikad ne stavljajte brnjicu psu s ozljedom prsnog koša ili ako teško diše
Nikad ne ostavljajte psa s brnjicom samog -može je pokušati skinuti
Nikad ne stavljajte brnjicu psu kratke njuške - otežat ćete mu disanje
Na sredini zavoja ili kravate čvrsto svežite čvor, tako da visi. Drugi, labavi čvor načinite oko 20 cm iznad prvoga.
Petlju stvorenu između čvorova prebacite što dalje preko njuške. Stegnite drugi čvor tako da se prvi uhvati ispod čeljusti.
Dva kraja pustite da vise sa svake strane; prekrižite ih ispod čeljusti. Stavite ih iza glave i zavežite dvostrukim čvorom koji se lako odvezuje.



Šok i kolaps

Ako je pas kolabirao, vaše brzo djelovanje može značiti razliku između života i smrti. Ako je pas pri svijesti, možda je doživio šok. Mogući uzroci kolapsa uključuju: epileptični napadaj,akutnu infekciju, bolest srca, trovanje, dijabetes, sunčanicu, toplinski udar, povrede u nezgodama ili krvarenje.


Nemojte:
Davati alkoholna pića
Micati psa više nego je potrebno
Podizati glavu psa i podupirati je
Bilo što davati psu na usta


Pomicanje ozlijeđenog psa

Ozlijeđenog psa pomičite što je moguće nježnije. Premjestite psa na pokrivač koji se može koristiti
kao nosila. U idealnom slučaju su potrebne tri osobe - da drže glavu, leđa i zdjelicu. (Ako
pomoći nema, pažljivo psa premještajte na pokrivač dio po dio.)
Ako je potrebno, upotrijebite brnjicu i uzicu. Iza psa raširite pokrivač, pa ga sa dva pomagača nježno premjestite na njega.
Dvije osobe napinju pokrivač, treća pridržava psu leđa, i tako ga pažljivo unose u automobil.


Postupak u slučaju šoka

Stavite psa na tiho, toplo mjesto i pokrijte ga pokrivačem. Pokraj njega stavite topli (ne vrući) termofor, kako bi se šok smanjio.

Provjerite disanje - ako je nepravilno ili ga nema: opustite ogrlicu, psu otvorite usta, odstranite strane tvari, slinu, krv ili povraćenu hranu, dajte psu umjetno disanje.

Provjerite bilo - ako ne možete osjetiti bilo, postavljajući jagodice prstiju na lijevu stranu donjeg dijela prsnog koša, odmah iza lakta, pokušajte napipati kucanje srca. Ne osjećate li ništa, a pas ne reagira, dajte mu masažu srca energičnim stiskanjem lijeve strane prsnog koša, baš iza lakta - oko jedan pritisak u sekundi. (Ako srce stane na više od tri ili četiri minute, doći će do nepopravljivih oštećenja mozga.) Također mu dajte umjetno disanje.
Zaustavite svako veće krvarenje.
Imobilizirajte slomljene kosti.
Pozovite veterinara Dogovorite se za hitni veterinarski pregled.




Umjetno disanje

Provjerite je li zračni put slobodan, jesu li usta otvorena i čista, te da li je jezik naprijed.
Stavite obje ruke na grudni koš, preko rebara, i čvrsto ali nježno pritisnite dolje kako biste istjerali zrak iz pluća. Odmah popustite pritisak da se grudni koš raširi i uvuče novi zrak.
To ponavljajte svakih pet sekundi.


Grčevi

Uzroci grčeva mogu biti različiti od epilepsije do trovanja. Kada uočite prve simptome - drhtaje koji se povećavaju, slinu i pjenu na ustima - pomognite psu kako ne bi lupio u stvari koje ga okružuju i pridržavajte mu glavu kako ne bi pala unatrag, izvadite mu jezik kako se ne bi ugušio. Ne smijete mu naređivati ili povisiti glas na njega jer vas nije u stanju čuti. Ukoliko se radi o epileptičkom napadu, morat ćete pričekati da prođe ili za savjet upitati svog veterinara. Ukoliko se radi o trovanju (proizvodima za dezinfekciju vrta, strihininom), intervencija veterinara morat će biti brza kako pas ne bi uginuo. Nedostatak kalcija ili pak hipoglikemija može također izazvati grčeve, pogotovo u razdoblju dojenja. U oba slučaja, najbolje se obratiti veterinaru

Problemi s dišnim putevima

Ukoliko pas ima napad astme, bit će zadihan dok će mu jezik poprimiti plavkastu boju. l plućni edem može direktno utjecati na probleme s disanjem: trbuh je napuhnut, pas sjedi sa šapama ispruženim prema naprijed kako bi lakše disao. U ovim slučajevima psa stavite na svjež zrak i zatražite pomoć veterinara.

Toplotni udar

Ukoliko psa na duže vrijeme ostavite na vrlo visokim temperaturama, npr. u autu ili na osunčanom mjestu bez hlada, može doživjeti toplotni udar. Simptomi su zadihanost i povišena temperatura. U takvim slučajevima potrebno je psa što prije ukloniti sa sunca, staviti u hladnu vodu ili mu glavu i ekstremitete rashladiti ledom. Ukoliko se simptomi pojačavaju, psa što prije odvedite veterinaru.

Ubodi insekata

Uznemireni njihovom prisutnošću ili u igri, psi često pokušavaju uhvatiti insekte. Često imaju ubode na jeziku ili s unutrašnje strane obraza ovisno o tipu insekta, ubod može uzrokovati alergijske reakcije ili upale. Ukoliko primijetite da psu jezik otiče, odmah se javite veterinaru kao se pas ne bi ugušio. Ukoliko je oteklina mala možete i sami intervenirati s ledenim oblozima.

Ugriz zmije

Vrlo je opasan i uzrokuje veliku bol. Opasnost od ugriza najviše prijeti njuški i udovima. Kako bi spriječili širenje otrova pokušajte psa zadržati u mirnom položaju. Ukoliko uspijete pronaći mjesto ugriza pokušajte otrov izvaditi uz pomoć sisaljke (nemojte pokušavati ustima). Stavite hladne obloge kako bi ublažili bol. Veterinar će odlučiti da li je potrebno ubrizgati protuotrovni serum, koji se može kupiti u svim ljekarnama.

Utapljanje

Nakon što psa izvadite iz vode, ispraznite mu pluća što je prije moguće. Mali pas - uhvatite ga i podignite za stražnje noge. Vrlo pažljivo ga vrtite oko sebe. Nakon toga bi pomagač trebao otvoriti psu usta i pritiskati mu grudni koš. Veći pas - uhvatite ga ispod rebara, jednom rukom oko trbuha. Stavite ga preko ramena dok mu otvarate usta i pritišćete grudni koš. Teške pse ne pokušavajte vrtiti - iščašit ćete mu zglobove i potrgati tetive.

Strano tijelo u ustima

Čvrsto držite psa. Ako je moguće, otvorite mu usta kao da ćete davati tabletu i pronađite strano tijelo. Možete li to učiniti sigurno, odstranite ga prstima ili malim kliještima. Ne uspije li to, ne oklijevajte - odmah pozovite veterinara.

Strano tijelo u oku

Spriječite psa da češe oko. Ako je potrebno, na svaku prednju šapu stavite čarapu napunjenu vatom. Svladajte psa i otvorite kapke kažiprstom i palcem, kako biste vidjeli strano tijelo. Ako je ušlo u oko, ne dirajte ga, odmah pozovite veterinara. Nalazi li se strano tijelo na površini očne jabučice, pokušajte ga odstraniti ispiranjem.

Strano tijelo u grlu

Štap ili lopta se mogu zaglaviti u grlu ili zračnom putu psa. Ako je začepljen grkljan, pas teško diše, a može i uginuti ne pomogne li mu se odmah. Pokušajte ukloniti predmet koristeći isti postupak kao kod psa koji se utapao. Ne uspije li to, predmet će pod anestezijom ukloniti veterinar.

Otrovi

Trovanje je srećom, prilično rijetko kod pasa, no oni su manje izbirljivi od mačaka i zato mogu pojesti različite otrovne tvari. Također mogu polizati i progutati otrove što su se našli na njihovu krznu. Znakovi su: akutno povraćanje, kolaps, jako grčenje mišića, napadaji, slabost ili krvarenje.
Spriječite dalje gutanje otrova.
Sperite ga s dlake.
Hitno pozovite veterinara.
Mislite li da znate što je pas progutao, ponesite to veterinaru zajedno s posudom u kojoj se nalazi.
Ne gubite vrijeme pokušavajući ga sami izliječiti - možda su mu potrebni posebni lijekovi. Veterinar vam može reći da psa natjerate da povrati. To vrijedi učiniti samo ako je pas progutao otrov prije manje od pola sata. Pogodna sredstva za izazivanje povraćanja su:soda bikarbona (natrij karbonat) - komadić veličine graška dan kao tableta, a ne soda kaustika (natrij hidroksid), sol u toploj vodi.

Rane i opekotine

Najčešće ozljede na psu su ugrizi drugih pasa i posjekotine na nogama. Vidite li krv na dlaci, najprije ustanovite izvor. Ako nije očit, rukom potražite slijepljenu dlaku, priljubljenu uz kožu.
Ako je potrebno, odrežite dlaku tako da ranu jasno vidite.
Zaustavite krvarenje.
Po mogućnosti zavijte ranu.
Liječite šok. Pozovite veterinara.

Liječenje opekotina

Obično su uzrokovane izlijevanjem vruće ili nagrizajuće tekućine na psa. Drugi uzroci uključuju: pad u kadu s vrućom vodom, griženje električnih vodova, jaku hladnoću.
Ako je tvar još uvijek na psu, isperite je hladnom vodom.
Stavite mast poput vazelina.
Liječite šok. Pozovite veterinara.

Zaustavljanje krvarenja

Da biste zaustavili krvarenje, na ranu stavite jastučić od gaze i čvrsto ga povežite zavojem. Ako se krvarenje nastavi, jastučić i zavoj primijenite na ovim točkama pritiska: Prednja noga - Brahijalna arterija tamo gdje prelazi preko kosti na unutrašnjoj strani lakta.
Stražnja noga - Femoralna arterija na mjestu gdje prelazi bedrenu kost na gornjoj unutrašnjoj strani bedra.
Rep - Trtična arterija pod repom.
Glava i vrat - Čvrsto gurnite prst u utor gdje karotidna arterija dolazi na rame (to se ne može učiniti jastučićem i zavojem).

Zamatanje oka

Vrlo je važno da se površina oka nikad ne osuši, pa zato ne upotrebljavajte suhi zavoj. Koristite jastučić namočen (ali ne toliko da kaplje) u toplu vodu. Kako bi ostao na mjestu, jastučić učvrstite zavojem, omotanim oko glave i uski.

Zamatanje noge

Umetnite vatu između prstiju psa, a nakon toga obložite čitavu nogu. Time se otklanja opasnost zaustavljanja cirkulacije prejako stisnutim zavojem.
Vatu osigurajte zavojem, zalijepljenim flasterom.
Pokrijte zavoj plastičnom vrećicom, a potom čarapom. Osigurajte to s još flastera iznad ručnog zgloba.

Zamatanje trupa

Postoji nekoliko načina za postupanje s ranama na grudnom košu ili trbuhu. Zavoj s jastučićem se obično može učvrstiti zamatanjem oko prsiju i jedne prednje noge. Ako to ne uspijeva, iz većeg komada platna izrežite pravokutnik s držačima koji se vežu preko leđa.
. Nije li ništa drugo pri ruci, može se upotrijebiti ručnik ili slično, svezan preko leđa. Pridržavajte ga na mjestu dok ne stignete do veterinara.

Liječenje uganuća

Psi, posebno velike pasmine, skloni su uganućima. Istegnuti ili oštećeni mišići također se liječe na isti način. Najvažnije dugoročno liječenje teških uganuća su tjedni, ili čak mjeseci mirovanja.
Odmah stavite hladni oblog - vatu ili tkaninu natopljenu u ledenoj vodi. Svakih dvadeset minuta mijenjajte oblog.
Nakon nekoliko sati prijeđite na vruće obloge (natapajte ih u vodi, vrućoj koliko može izdržati nadlanica).
Ud podržavajte zavojem.

Stavljanje zavoja

Zavoj će zaštititi ranu i držati je čistom dok ne stignemo do veterinara. Trebat će vam i jastučić što dobro upija. Upotrijebite laneno platno, gazu, kuhinjsku krpu, čak i čistu maramicu, ali nikad na ranu ne stavljajte vatu - ostavlja dlačice.
Pokušajte što bolje zatvoriti ranu i na nju staviti jastučić. Zamotajte zavoj četiri ili pet puta, koristeći
dijelove psećeg tijela za učvršćivanje.
Osigurajte zavoj flasterom. Nikad ne upotrebljavajte elastične zavoje - mogli bi zaustaviti dotok krvi.

Stavljanje udlage

Stavljanje udlage nije lako, ali ako sumnjate na prijelom noge, vrijedi je pokušati staviti. Potreban vam je veliki paket vate, daščice i zavoj. Pokušajte namjestiti ud u normalni izduženi položaj, a mjesto obložite vatom - što više, to bolje. Da biste smanjili oticanje i ubrzali zacjeljivanje, kao zavoj upotrijebite vatu, omatajući je oko noge. Stavite sloj dva puta deblji od noge, što je dalje moguće od mjesta prijeloma na obje strane. Kad je noga pokrivena, kao udlagu s obje strane stavite odgovarajuće čvrste daščice i povežite ih zavojem. Stupite u vezu s veterinarom.

www.vauvau.net





- 00:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!