Psi - naši najbolji prijatelji...

07.08.2006., ponedjeljak

Šišanje i trimanje

Šišanje i trimanje

Različite pasmine zahtjevaju različite načine toaletiranja dlake. Kratkodlaki psi naizgled možda djeluju manje zahtjevni ali je često velik problem njihovo linjanje i kratka sitna dlaka koju ispuštaju po namještaju i cijeloj kući. Neke su pasmine izgubile prirodan način izmjene zimske i ljetne dlake poput pudli, šnaucera i oštrodlakih terijera. Njima je potrebno redovito šišanje ili trimanje u određenim vremenskim razmacima od nekoliko mjeseci.

Pod šišanjem podrazumijevamo skraćivanje dlake mašinicom za šišanje ili škarama te stvaranje određenih frizura. Pudle su najbolji primjer jer njihov tip dlake zahtjeva česta toaletiranja i puno njege. Zbog njihove guste vunaste dlake trebale bi se šišati svakih 6-8 tjedana a dobro je sa šišanjem započeti već u dobi od 3-4 mjeseca. Frizure možemo formirati pomoću mašinice ili škara ili možemo kombinirati i jedno i drugo. Rad sa škarama je teži i zahtjeva iskustvo i vještinu. Groomeri doslovce "oblikuju" frizuru vašeg ljubimca škarama. Zato šišanje prepustite njima a na vama, vlasnicima, je da redovitim češljanjem dlaku održavate urednom i prohodnom. Samo održavana dlaka može biti preduvjet za stvaranje željene frizure.Osim spomenutih pudla, važno je napomenuti da i sve ostale pasmine također moraju imati sličan kontinuitet šišanja.

Pod trimanjem pak podrazumjevamo čupkanje dlake preko oštrog nožića. Tim čupkanjem zapravo odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo joj da se regenerira. Taj postupak karakterističan je za oštrodlake pasmine koje se ne linjaju. Želimo li da dlaka takvih pasmina bude čvrsta, gusta, oštra i najvažnije zdrava, preporučljivo bi bilo da ih trimamo redovito svaka 2 mjeseca. Za oštrodlake pse,uz naravno ishranu, trimanje je najvažniji dio njege njihove dlake.Okretanje dlake ili čupkanje prema gore rezultirati će pucanjem dlake umjesto čupkanjem iz korijena. Važno je znati procjeniti koliko i koje dijelove trimati. Upravo zbog toga što iziskuje vještinu a i dosta fizičke aktivnosti prepustite taj dio njege groomerima. Prvo trimanje dobro je i preporučljivo napraviti već u dobi od 3-4 mjeseca.


Još o trimanju

Kao šta smo već napomenuli, oštrodlaki psi poput šnaucera i terijera, se ne linjaju tako da je pravilna čovjekova njega neophodan dio njihova održavanja. Kao i kod ostalih pasmina njega i održavanje dlake počinje u najranijoj dobi sa 3-4 mjeseca starosti. Na vama je da vaše ljubimce svojom upornošću i nepopustljivošću naučite da podnose postupak uređivanja dlake. Sama riječ trimanje potječe od engleske riječi trim što znači ukloniti, staviti u red čupanjem a radi se pomoću posebnog nožića (trimera) kojim se čupka pseća dlaka. Treba napomenuti da trimanje nije bolno jer odstranjujemo već mrtvu dlaku iz korijena. Na taj način na površini kože ostaje nova i zdrava dlaka koja nastavlja rasti. Veoma je važno uvijek paziti da se trimanje odvija u smjeru rasta dlake. Važnost trimanja već od najranije dobi znaju oni koji drže do kvalitete dlake. Samo vlasnici koji počmu sa uređivanjem već u najranijoj dobi mogu postići maksimalnu oštrinu. Uz taj uvijet najvažnija je stavka kvalitetne dlake trimanje u redovnim vremenskim razmacima(svaka 2 mjeseca). Samo uređivanje treba započeti sa detaljnim raščešljavanjem dlake. Nakon toga slijedi trimanje. Najčešće su pogreške okretanje dlake ili čupkanje dlake prema gore što će rezutirati pucanjem dlake. Trimanje vrata i ramena je cjelina koja zahtjeva posebnu pozornost jer se na pojedinim mjestima, pogotovo vrata i stražnjice, često mijenjaju smjerovi dlake na što je veoma važno pripaziti tijekom trimanja. Dlaka se na leđima ostavlja dužom za razliku od dlake na prsima, glavi i stražnjici. Prijelazi sa pojedinih dijelova tijela moraju biti neprimjetni jer cijelo tijelo mora ostavljati dojam jedinstvene cjeline. Noge moraju imati tzv.stupasti oblik. Prije trimanja moraju biti dobro raščešljana. Zamišljeni "stup" stvorit ćemo postepenim čupkanjem vrhova dlake koja strši. Iako je najvažnije savladati tehniku trimanja važno je i imati pravilan slijed uređivanja koji počinje raščešljavanjem, nastavlja se trimanjem a završava kupanjem i sušenjem. Svaka oštrodlaka pasmina posjeduje svoju frizuru. Razlike se najviše očituju u uređivanju dlake na glavi i na nogama. Tako npr. dlaka na glavi terijera treba imati pravokutni oblik dok obrve imaju trokutasti oblik a šnauceri imaju dužu i veću bradu i obrve itd…Upravo zbog znanja i vještine koju treba posjedovati da biste stvorili pravilnu frizuru svom ljubimcu najbolje je prepustiti taj dio iskusnom groomeru. Cilj nam je da stvorimo dobro uređenu frizuru i poboljšamo kvalitetu dlake. Zdrava, sjajna, gusta i oštra dlaka biti će nam najbolji pokazatelj pravilne brige i njege našeg ljubimca.

I još o trimanju

Zbog čestih upita o trimanju i njezi oštrodlakih pasmina, odgovoriti ću na pitanja čitatelja vezanih za tu temu. Najčešće su pitanja vezana za način trimanja i učestalost ali i o tome koliko trimanje može poboljšati kvalitetu i gustoću dlake. Naravno za one koji još nisu naučili osnove ponoviti ću još jednom što je zapravo trimanje i koje pasmine trimamo.

1. Trimanje možemo definirati kao mehaničko odstranjivanje dlake ili jednostavnije rečeno čupkanje dlake preko oštrog nožića (trimera). Sama riječ trimanje potječe od engleske riječi trim što znači ukloniti, staviti u red čupkanjem.Tim čupkanjem zapravo odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo joj da se regenerira. Tako na površini kože ostaje nova i zdrava dlaka koja nastavlja rasti. Taj postupak karakterističan je za oštrodlake pasmine koje se ne linjaju. To su npr.šnauceri ili terijeri. Kao šta sam naziv govori(oštrodlaki) prirodno im je dlaka čvrsta i oštra. No, osim genetike potrebna im je i ljudska pomoć jer se ne linjaju a mrtva dlaka se nakuplja u krznu. Ljudska ju ruka može odstraniti i omogućiti da koža normalno diše.

2. Važnost i učestalost trimanja. Važnost trimanja je velika. Ukoliko posjedujete oštrodlaku pasminu a ne držite do trimanja,dlaka vašeg ljubimca izgubiti će svu kvalitetu i postati svilenkasta i meka. Dok neki ljubimci ne pokazuju nikakve vanjske znakove problema zbog netrimanja kod nekih su jako uočljivi. Tako npr. dlaka nekih terijera zna biti izuzetno rijetka i slaba, bok drugi imaju izuzetno gustu dlaku punu sakupljene mrtve dlake zbog koje koža ne diše. Također, takva dlaka veoma će često početi intenzivno ispadati i stvarati velike probleme vlasicima.Naravno,netrimana dlaka uvijek je izuzetno svilenkasta i meka što uopće nije karakteristika pasmine. Što se tiče učestalosti trimanja, važno je sa trimanjem započeti već u dobi sa 3-4 mjeseca. Tada je preporučljivo istrimati cijelog ljubimca kako bi počela rasti prava čvrsta dlaka. U toj dobi štene posjeduje tzv. baby dlaku koja izgleda čupavo i veoma lako se čupka. U toj dobi postane zrela za prvo trimanje pa često i sama ispada i stvara probleme po stanu. Nakon prvog trimanja slijedeće bi trebalo napraviti za 2 mjeseca. To je ujedno najidealniji razmak između trimanja. Dlaku bi trebalo trimati najranije mjesec i pol a najviše u razmaku od dva i pol mjeseca od posljednjeg trimanja. Nije dobro trimati prerano jer dlaka neće biti dovoljno zrela i spremna za čupkanje a ukoliko prođe više od tri mjeseca dlaka će izgubiti na kvaliteti i ponekad doslovno sama ispadati iz ljubimca. Ako se pridržavate pravilnih intervala trimanja dlaka vašeg psa biti će čvrsta, zdrava i sjajna. Još je važno napomenuti da kada zanemarite ovu rutinu održavanja potrebno je 2-3 trimanja kroz slijedeće mjesece da se stanje vrati na pozitivno.

3. Tehnika trimanja. Za oštrodlake pasmine,uz naravno pravilnu prehranu,trimanje je najvažniji dio njege njihove dlake. Neki vlasnici,nedovoljno upućeni,smatraju ovaj postupak bolnim što nije istina. Ključna stavka trimanja jest da dlaka mora biti zrela i morate ovladati tehnikom trimanja. Treba uvijek paziti da se trimanje odvija u smjeru rasta dlake,nikada u suprotnom.Postupak treba započeti detaljnim raščešljavanjem dlake. Dlaku treba podizati metalnim češljem dio po dio tijekom trimanja i čupkati samo mrtvu dlaku. Tu su već najčešće pogreške zbog kojih vlasnici, većinom iz neznanja,odustanu od trimanja. Tu su još i ceste pogreške okretanja dlake Ili čupkanja dlake prema gore što ce rezultirati pucanjem dlake. Trimanje vrata i ramena je cjelina koja zahtjeva posebnu pozornost jer se na pojedinim mjestima, pogotovo vvrata i stražnjice,često mjenjaju smjerovi dlake na što je veoma važno pripaziti. Trebate posjedovati i vještinu i znanje kako bi znali procjeniti da li je dlaka dovoljno istrimana i kako napraviti prijelaze sa pojedinih dijelova tijela koji moraju biti neprimjetni. Cijelo tijelo mora uvijek ostavljati dojam jedinstvene cjeline. Ukoliko se pridržavate svega navedenog možete primjetiti da vaš ljubimac neće stvarati nikakve probleme prilikom trimanja. Važno je još napomenuti da je za pravilno trimanje potrebno posjedovati i pravi pribor. Pravi, klasični trimer koji je najidealniji za trimanje cesto se teško nalazi i nema ga svugdje za kupiti. No,ukoliko niste sigurni u svoje znanje i tehniku bolje ovaj dio održavanja prepustite groomeru u kojeg imate povjerenja.I naravno,ne ustručavajte se pitati savjet ili pomoc vezano za dlaku vašeg ljubimca.

www.ritelefax.hr

Evo nekih primjera trimera:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Grooming zones(trimanje za westie-e)


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 13:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!