Psi - naši najbolji prijatelji...

06.08.2006., nedjelja

Pripremite dom za štene !

Pripremite dom za štene

Vaše štene trebat će pseću košaru ili krevetić na toplom mjestu bez propuha. Stavite li košaru u kartonsku kutiju, osigurali ste zaštićen kutak.

Dodajte toplu prostirku koja se lako pere, poput starog prekrivača ili ručnika, i vaš psić će imati vlastito mjesto na kome će se osjećati ugodno i sigurno.

Poštujte potrebu vašeg psića za odmorom. Ne izvlačite ga silom iz njegova ležaja, već mu dopustite da sam izađe kada to želi. Ne dopuštajte djeci da ga gnjave i uznemiravaju. I još nešto, ne šaljite ga u košaru zato što je bio neposlušan, jer bi to mogao povezati to mjesto s kažnjavanjem.




Štene dolazi u vaš dom

Prvih nekoliko dana šteneta u vašem domu ostavit će trajan dojam.

Pobrinite se da mu pružite dovoljno pažnje i nježnosti. Štene u početku može biti malo zbunjeno, pa ga dovedite kući u vrijeme kada nije prevelika gužva. Omogućite mu da upozna svoju okolinu i zadovolji znatiželju.

Ne ostavljajte ga samog duže vrijeme. Prvih nekoliko tjedana štene može patiti zbog odvajanja od majke i često cviljeti. U tom slučaju nastojte da bude u vašoj blizini, no pokušajte odoljeti porivu da ga pustite u krevet.

Naviku spavanja u vašem krevetu kasnije može biti vrlo teško izmijeniti.



Prehrana vašeg psića

Tijekom prvih mjeseci života vaš psić troši goleme količine energije, pa je vrlo važno da hranom primi najbolju ravnotežu hranjivih tvari.

Usporedite li rast psa sa razvojem djeteta, vidjet ćete da u prvoj godini života šteneta naraste kao dijete u prvih 14. Različite pasmine rastu različitom brzinom, pa vaš izbor hrane mora odgovarati upravo pasmini vašeg psića.

Izbor pravilne prehrane ključ je za dug, zdrav život, pa o toj temi popričajte sa svojim veterinarom, uzgajateljem ili vlasnikom specijalizirane trgovine.



Kućni odgoj

Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana. Napravite stalan raspored hranjenja i dovoljno često ga izvodite na prostor predviden za nuždu, obavezno odmah nakon što se probudi.

Primjetite li da se vrti u krug ili cvili pred vratima, brzo ga izvedite van. Kada je obavilo svoj posao, pohvalite ga. Naravno da su moguće nezgode, no kad se dogode ne vičite na štene, ne kažnjavajte ga i ne gurajte njegov nosić u nered. Štene ne može shvatiti uzrok vaše ljutnje i sve što ćete postići bit će samo strah i zbunjenost.

Zateknete li ga u trenu dok obavlja nuždu, jednostavite ga iznesite van i pohvalite kada završi posao.





Osnovni pribor za vašeg psića:

- zdjelica za vodu i zdjelica za hranu
- kvalitetna hrana namijenjena njegovoj dobi
- košara ili krevetić
- četka ili češalj
- identifikacijska markica (ili mikročip)
- ogrlica i povodnik
- pseći šampon, četkica i pasta za zube
- kvalitetne, sigurne igračke za žvakanje



Otkrijte bolest

Možda ćete primjetiti da se vaš psić ne osjeća dobro. U tom slučaju odmah ga odvedite veterinaru. Nabrojat ćemo nekoliko znakova bolesti na koje treba pripaziti:

- gubitak teka i odbijanje vode
- iznenadan gubitak težine ili naglo dobivanje težine, postupan dugotrajan gubitak težine
- mirnoća ili nevoljkost za igranje ili šetnju
- prečesto mokrenje ili smanjeno mokrenje
- krvav, mekan izmet, proljev
- dugotrajno povraćanje
- prekomjerno lučenje sline ili nepravilno disanje
- dlaka bez sjaja

Uvođenje psa u novi dom


Odlazak iz legla, od majke, braće i sestara, kao i od samog uzgajivača, svakako je šok, najveći šok u kratkom životu šteneta. Uzima ga u ruke posve nepoznata osoba i odnosi negdje gdje su svi mirisi strani...
Ovdje ću vam otkriti male, sitne trikove kojima se služe iskusni vlasnici, pogotovo iskusni uzgajivači – kako bi odlazak bebe iz legla i dolazak u novu sredinu prošli što bezbolnije, a samo privikavanje na novu sredinu trajalo čim kraće.
Tražite od uzgajivača i ponesite sa sobom kući neku staru krpu, ručnik ili komadić plahte koju je uzgajivač prethodno protrljao po majci i drugim štencima iz legla. Bilo bi najbolje da je to jedna od krpa iz kutije u kojoj su štenci spavali. Takve su krpice neka vrsta “mirisne spone” bebe s leglom, jer je ta krpica štenetu prepuna starih poznatih mirisa pa kad se beba i nađe u novome nepoznatom okruženju, neće se baš osjećati tako sama i u tuđem...
Ostavite tu krpicu svojem štenetu sljedećih nekoliko dana da se igra s njom ili na njoj spava, a možda i jedno i drugo, i vaša će beba biti mirna, osobito preko noći kad svi glasovi i zvukovi u novom domu utihnu i sve se utiša.
Uz tu krpicu koju će vam ponuditi svaki ozbiljniji uzgajivač, bitno je da pažljivo izaberete dan za odlazak po štene, kao i dio dana u kojem ćete ga preuzeti. Što to znači? Cijeli taj prvi dan morate posvetiti štenetu, to se podrazumijeva, ali i ...
Važno je po štene otići uvijek (ako je ikako moguće) tijekom jutra ili prijepodneva, i to zato da bi vaš novi prijatelj po dolasku u novi dom imao dovoljno vremena upoznati se s novim boravištem, svim onim novim i pomalo čudnim mirisima i zvukovima oko sebe, prije nego što se nova obitelj povuče na spavanje i mališan ostane sam. Ako ste tako postupili, beba će cijelo poslijepodne nesmetano istraživati, njuškati, imat će vremena i nahraniti se i napiti, obaviti svoje potrebe. Nakon što je nahranjeno, vaše će štene na večer, kad cijela obitelj pođe na spavanje, biti toliko umorno da se neće ni sjetiti cviljenjem izraziti negodovanje što je ostalo samo i žalost za ostatkom legla, kojih nema uokolo njega – i eto ono prvi put u životu mora spavati samo!

Potom otiđite najprije u pet-shop, a potom po štene...

Pripremite unaprijed i hranu, i to onu istu koju je vaše štene do tada jelo kod uzgajivača. Ako hranu želite promijeniti, nemojte to nikako učiniti odmah po njegovu dolasku. Već i to što ste ga odveli iz legla, štenetu je dovoljno stresno, a ako mu uz to i hranu mijenjate, budite sigurni da ćete imati problema. Ako ništa drugo, beba će zasigurno na naglu promjenu hrane reagirati proljevom. Da biste to izbjegli, zadržite svojem štenetu bar neko vrijeme hranu na koju se naviklo u leglu, a s evenutalnom promjenom započnite poslije i to postupno, prema pravilima o ispravnoj hranidbi.

Na vrijeme se opskrbite i s posudama za vodu i hranu, koje ćete moći izabrati baš po svome “guštu” u svakom pet-shopu. No nemojte kupiti malene posude. Iako štene sa 8 tjedana nije velik pas, moći će jako lako i piti i jesti iz posuda koje će poslije dobro služiti i sasvim odraslom psu. Stoga radije kupite odmah velike, ali kvalitetne posude od tvrde plastike ili od nehrđajućeg čelika, jer se takve najlakše održavaju, a i najtrajnije su.
Opskrbite se i dobrom ogrlicom i vodilicom, koje ćete morati imati uza se već pri preuzimanju šteneta. Ogrlica za štene neka bude od laganog najlona s kopčanjem “na klik”. Ogrlice se sve odreda mogu prema potrebi podesiti i uglavnom su podjednake kvaltete, a vi izaberite onu po svojem ukusu. Tom će početnom kupnjom vaše štene biti potpuno podmireno sve do svoga četvrtog mjeseca života.

Kad ste već u pet-shopu, nemojte zaboraviti još nešto važno – svojemu budućem malome gricku kupite i nekoliko kvalitetnih kožnih i gumenih igračaka/žvakalica. Psi rado žvaču, osobito rado to čine štenci koji tek trebaju mijenjati mliječne u trajne zubiće... u ovom osjetljivom razdoblju dobro će doći ovakve igračke. Inače će stradati noge vašeg omiljenoga naslonjača ili ormara, dok beba konačno ne shvati da grickanje tih slatkih drvenih stvari nije baš izazvalo vaše oduševljenje...

Izbor je ovih žvakalica uistinu velik, i tu možete naći baš sve što poželite... kupite par kožnih kosti koje će uskoro nestati pod oštrim zubićima, ali svakako nabavite i poneku drvenu “kost” te tvrdu gumiplastiku za nešto dulju upotrebu. Malene gumene loptice nisu prikladne jer bi ih štene može u igri progutati, što bi moglo bilo kobno.

Dok ste još u trgovini, kupite i dobar, jeftin, drveni češalj s drškom i rijetkim metalnim zupcima, a ako uspijete naći i četku s metalnim zubcima, ali bez plastičnih kuglica na krajevima, kupite i nju! No, na žalost, naši pet-shopovi još uvijek nisu najbolje opskrbljeni takvim artiklima, kao ni boljim psećim šamponima. Stoga te artikle radije kupite od kakva ovlaštenog dobavljača čije ćete oglase naći u časopisima ili katalozima s domaćih izložaba. Neki od najboljih su svakako američki proizvođači All Systems i Bio Groom, ali i francuski Jean Pierre Herry nudi cijeli niz kvalitetnih proizvoda za njegu psećeg krzna.

Bilo bi dobro da s vama po štene pođe još jedna osoba koja će sjediti i razgovarati sa psićem dok vi budete zauzeti vožnjom automobila. Ili, još bolje: vi držite štene, a netko drugi neka vas preveze do kuće. Tražite da vaš štenac bude “na tašte”, tj. praznog želuca, da ne biste imali neugodnih iznenađenja tijekom vožnje.
Novom članu obitelji trebate u stanu pronaći prikladno mjesto, ne baš na prolazu, niti na propuhu, ali niti sasvim osamljeno i udaljeno od zbivanja u kući i od ostalih članova obitelji. Oni žele biti s vama i pratiti sve što se oko njih događa. Najpogodniji će biti kakav kut u dnevnoj sobi, u kojem neće baš biti previše na smetnji, ali će svejedno biti u “žiži” događanja. Kad se vaš maleni dlakavac umori, i nakon što se izigrao i obavio nuždu, sam će se povući na svoj ležaj u kutu ... odakle, čim otvori oči, može vidjeti cijelu obitelj oko sebe.
Dok je još štene, ali tek nakon što dobije sva cjepiva, ili barem prva dva, svakako ga treba što više voditi van i to uz prometnice dok je sasvim mali kako bi se naviknuo na buku gradskog prometa koju sigurno nema upisanu u svojem genomu.
Jer, sve ono s čime se štene ne upozna u razdoblju dok su “vrata socijalizacije” još otvorena, a to je negdje najdulje do 16 ili 20 tjedana života, poslije, u odrasloj dobi, izaziva strah i izbjegavanje, te jaku potrebu da se od toga pobjegne. Stoga je iznimno važno štence i mlade pse upoznati baš sa svime s čime će se poslije u životu sretati, a bilo bi poželjno u tom razdoblju izvesi ih na bar poneku izložbu jer takva mjesta znaju biti posebno stresna za pse nenavikle na gužve koje na njima vladaju. Osim upoznavanja sa “scenama iz grada”, psa treba izvoditi što dalje od prometnica, osobito kad je u dobi između 6 i 12 mjeseci, kako bi se na miru i siguran od slučajnih automobila, mogao igrati s drugim psima, istrčati i obaviti nuždu.

Kad je maleno dlakavo umiljato stvorenje već pristiglo u novi dom, potrebno je, kao što smo prije rekli, pripremiti najnužnije stvari za hranjenje i njegu, te kakav zgodan stari pokrivač ili čak pravu prostirku za spavanje koju ćete smjestiti u (po mogućnosti) jedan kut dnevnog prostora, odakle će vaš mališan moći pratiti sva događanja u obitelji...
Prvih će dana biti “nezgodnih” situacija s lokvicama i/ili hrpicama po kući, dok se malo ne snađete i vi i vaš mališan.

Kako znati kad će štene “to” uraditi?

Zapravo, vrlo jednostvno – uvijek nakon buđenja (svakog) iznesite svojeg mališana na mjesto za koje ste odlučili da će biti njegov zahod, sačekajte neko vrijeme da štene tu obavi nuždu, nakon toga ga obvezno pohvalite, i tek potom se možete vratiti u kuću.

Iznesite svoje štene na isto mjesto uvijek nakon hranjenja, ali i na večer prije odlaska na spavanje. Budite pritom uporni, ali ga svakako pohvalite kada god to učini tamo gdje vi želite, no ako mu se dogodi u kući, a vi niste primjetili dok se to događalo, prešutite, pokupite i nastojte sljedeći put biti pažljiviji. A ako ga slučajno “ulovite” u nedjelu, samo ga oštro izgrdite uz obvezno “fuj!!!”

Pritom štene nikako nemojte tući niti mu njuškicu stavljati u lokvicu jer ono ionako još ne shvaća zašto se to događa. Može se jedino početi plašiti – vas. Dakle, malo upornosti i pažljiva promatranja psića prva dva-tri dana, i rezultati će biti uskoro vidljivi. Štene se brzo navikne na čistoću u kući pa će ubrzo on vas podsjećati da ga izvedete van kako bi obavio nuždu. Ako prvih dan ili dva, dok se još niste “snašli”, primijetite da se vaša beba vrti u krug i pritom njuška pod... brzo s njom van, jer je ta ritualna vrtnja u krug siguran znak da traži pogodno mjesto kako bi obavila nuždu.

Kad izlazite van s psićem, stavite u džep poneki slasan pseći kolačić, pa kad svoje štene pozovete imenom ili s onim kratkim “dođi”, čim dođe, nagradite ga kolačićem. Nikad nemojte vikati ili grditi svog psića kad vam priđe, pa što god lošeg učinio prije toga, jer će kažnjavanje povezati s dolaskom k vama, te će sljedeći put nerado doći. Ako je psić nešto skrivio pa mislite da zaslužuje kaznu, uvijek vi priđite njemu i izgrdite ga ili kaznite stresanjem za šiju (što je jedini primjeren oblik fizičkog kažnjavanja štenaca jer ih je tako i majka stresala u leglu kad bi nešto skrivili), ali nikad, baš nikad, nemojte kažnjavati psića koji vam je upravo prišao, veselo mašući repom.

Pozivajući psa s “dođi”, nakon čega slijedi kolačić, vrlo brzo ćete imati štene koje će vam uvijek dođi kad ga pozovete jer se kod njega ono “dođi” povezalo s kolačićem i ugodom dok ga mazite... tako da nećete ni poslije, kad psić postane veliki pas, imati teškoća s njegovim odvođenjem s livade ili od drugih zaigranih pasa. Imajte strpljenja s njim u početku, nemojte izgubiti živce pri prvom neuspjehu. Psi su bića navika, ali se navike stvaraju višekratnim ponavljanjem, a upravo ste vi dio para koji određuje pravila ponašanja . Ako vas štene i nije prvi put poslušalo, uvijek postoji drugi, treći i sljedeći put.


odgoju šteneta SVE što vrijedi za tornjaka vrijedi isto tako i za bilo koje drugo štene, ali ovo je izvadak iz knjige o tornjaku .... da ne mislite zbog čega se upravo stalno govori samo o njima.

Tornjak je, a to smo već više puta istaknuli, jako inteligentan i emocionalan pas koji neprestano uči, čak i kada to ni u snu ne očekujemo od njega. Kako je prema njegovoj filozofiji “dopušteno je sve što nije zabranjeno”, ne ostavljajte svoje najnovije cipele na podu njemu ispred nosa jer će to, osobito dok ne prođe “školu”, biti vrlo primamljiva ponuda njegovim oštrim zubićima. Dakle, već odmalena morate primjenjivati ista pravila koja će vrijediti i kad odraste. Ako ne mislite svojeg odrasloga tornjaka pustiti da leži na kauču, nemojte mu to dopustiti ni dok je štene. Isto je i s hranjenjem od stola: nije lijepo vidjeti, a posebno nije zdravo hraniti psa zalogajima od stola dok vi jedete. Postavite pravila lijepog ponašanja odmah po prispjeću mališana u kuću i pridržavajte ih se dosljedno, zajedno s ostalim ukućanima.

U životu mladog psa jako je važno da se nauči poslušnosti, posebno ako živi u gradu i u blizini velikih prometnica gdje zaigran, neposlušan pas, ne odazove li se na vaš poziv, može za tren oka završiti pod jurećim automobilom.

Svaki je pas toliko inteligentan da njegovu obuku s malo truda može čak i vaš malo stariji sin ili kći uspješno provesti. Najlakše će učiti zajedno kroz igru, a posebno ako “učitelj” u džepovima ima kakav slasan i mirisan zalogajčić kojim će biti potkrijepljen svaki uspjeh u izvođenju vježbica, od onih najlakših: “dođi”, “sjedni”, “mjesto” ili “lezi”, do onih složenijih: “ostani i čekaj”, što će biti dobro rješenje kad idete sa psom u trgovinu, a on vas mora sačekati ispred dok ne obavite što trebate.

Neki su mladi tornjaci skloni naskakivanju na vlasnike, osobito ako su gladni i očekuju svoju zdjelicu, ili osjećaju da u ruci imate kakav kolačić pa ih to dodatno mami, ali i iz čistog veselja kad se vraćate doma s posla... Dakle, što uraditi ako je upravo vaš tornjak jedan od takvih veselih skakača?
Od samog početka dajte mu do znanja da ne odobravate naskakivanje, posebno dok stojite iznad njega sa zdjelicom hrane u ruci. Hranu neće dobiti dok se ne umiri, sjedne i čeka, ako ste već svladali vježbicu “sjedni”. Utoliko će biti lakše odučiti ga i od skakanja. Samo mu naredite da sjedne i tek potom može dobiti svoj obrok ili kolačić koji imate spreman za njega. Isto tako, ako ste tek stigli kući nakon posla, porcija maženja može uslijediti tek nakon što se mali nestaško smiri i sjedne... Već za kratko vrijeme ta će ružna navika biti prevladana i vaš tornjak neće više naskakakivati ni na koga.

Stjecanje dobrih navika i “finih manira” povezano je jedno s drugim. Uskoro će vaš mali nestaško sam sjesti uvijek kad očekuje nešto lijepo i ugodno, bilo da vidi da uzimate ogrlicu i povodnik u ruke, kao pripremu za šetnju, ili da pripremate hranu.

U šetnjama će vam se dogoditi da vaš tornjačić pronađe kakvu kost ili komad starog kruha koji susjedi razbacuju unaokolo. Tornjaci su posebno spretni u pronalažanju takvih zalogaja, to im je jedna od najstarijih navika, duboko usađena u gene. No kako se danas ne moraju sami brinuti za hranu, a pogotovo zato što im neki od tako nađenih zalogaja može biti i stvarno opasan, budno motrite u šetnji na njuškanje svojeg šteneta i čim vidite da ima nešto u ustima, brzo ga posjednite s onim “sjedi i čekaj” i odlučno s onim “fuj! Baci to!” izvadite mu sami (u početku) sporni zalogaj iz usta, a ubrzo će na vaše“fuj to!”, i sam to brzo izbaciti. Ali nastavite ga budno motriti i dalje, jer je upravo to jedna od tornjakovih navika koju je najteže iskorijeniti. Što nije čudno jer je ta navika dijelom bila zaslužna da su uspjeli preživjeti svih tih više od tisuću godina uz skromnu hranidbu svojih vlasnika.

Dakle, njihov sistem “snađi se sam za večeru”, još je uvijek vrlo živ kod svakog šteneta pa će vam trebati dobra doza ustrajnosti, dosljednosti i strpljivosti upravo pri prevladavanju te danas jako štetne i opasne navike.

preuzeto: www.kinologija.cjb.net

- 19:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pasmine,odgoj,školovanje i sve ostalo...

MySpace Layouts

MySpace Layouts



Pseće molbe...

1. Postupaj odgovorno sa mnom. Moj život najvjerojatnije traje deset do petnaest godina. Svaki rastanak s tobom je bolan. Razmisli o tome prije nego što me nabaviš.

2. Daj mi vremena da shvatim što želiš od mene.

3. Vjeruj u mene.

4. Nemoj dugo biti ljut na mene. Ne zatvaraj me za kaznu. Ti imaš svoje prijatelje, svoj posao, i svoje zadovoljstvo. JA IMAM SAMO TEBE.

5. Razgovaraj sa mnom. Iako ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas, razumijem tvoj izraz lica i tvoje pokrete kada sa mnom razgovaraš. Budi svjestan da kako god postupao prema meni, nikada ti to neću zaboraviti.

6. Razmisli prije no što me udariš; ima li razloga za to? Ja te nikada neću ugristi iako imam zube koji mogu kosti tvoje ruke smrviti.

7. Pitaj se što me muči. Prije no što me psuješ što sam
neposlušan, lijen, nekooperativan, pitaj se možda me nešto muči, možda nisam shvatio što želiš od mene, možda se ne osjećam dobro, ili nisam dobio dobru prehranu, možda sam bio vani dugo na suncu ili je moje srce ostarilo.

8. Brini se o meni kada ostarim - i ti ćeš ostariti.

9. Prati me na teškom putu. Ne reci 'ne mogu te podnijeti ili gledati. Reci: 'Sve je lakše kad si pored mene.'

10. Shvati da te ja volim!!

Uvod...Odabir psa

Pas...

Što pitati kod kupovine šteneta?Pazi preprodavači!

Rodovnica-Rodovnik

Pripremite dom za stene!

Štene i Igračke!

Hrana...Koju izabrati?-dehidrati...

Prehrana gravidne ženke

Kućna pravila-odgoj...

Socijalizacija psića

Kliker trening...

Naučite psa da sjedne/legne

Agility

Njega...Svakodnevni petominutni pregled psa...

Pribor za njegu!

Šišanje i trimanje

Briga za kožu i krzno...

Kupanje...

Njega desni i zubi...

Sredstva za zaštitu od parazita...

Kožni nametnici...

Zdravlje pasa...PRVA POMOĆ!

Zarazne bolesti ...

Lažna trudnoća

Alergija na hranu ...

Pupčana kila

Prehrana kod proljeva ...

Pasji kašalj ...

Apetit ...

Sterilizacija kuje ...

Kastracija psa ...

Spolni ciklus kuje ...

Bolest vožnje ...

Opasne kućne biljke ...

Kinološke udruge, klubovi, društva...

RASPORED IZLOŽBI U 2006. GODINI!